sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kesän satoa

Tervehdys pitkästä aikaa!
Täytyy tunnustaa, että blogiväsymys on iskenyt pahemman kerran. Enkä ole kyllä paljoa tehnyt käsitöitäkään, joista postailla.
Kasvihuoneen kanssakin on mennyt oma aikansa ja varsinkin sen ja kasvimaan satoa korjatessa. Säilykkeitä on nyt jääkaapissa purkki purkin vieressä :), elikkä kasvatus kasvihuoneessakin onnistui yli odotusten.
Ensi kesänä en laita ihan niin montaa tomaatin ja kurkun tainta kuin nyt. On nimittäin syöty meillä tuorekurkkua ja siitä tehtyä tsatsikia aikas paljon. Se, joka on meillä tänä kesänä vieraillut, on saanut tuorekurkkua matkaevääksi :)
Tuoksuherne, jalokärhö ja ruusupapu ovat komeasti kasvaneet varjostamaan kasvihuonetta liialta auringon paahteelta. Kasvimaalla kesäkurpitsakin on tuottanut satoa. Viinimarjapensaita meillä on vain yhdet puna-, valko- ja viherherukka pensaat sekä yksi karviaismarjapensas. Niistä tulee sopivasti tuoreena syötäväksi ja jos on hyvä marjakesä niinkuin nyt, saa tehtyä säilykkeitäkin tai pakastettua.
Puna- ja valkoherukasta tein sitruunahapon avulla tuoremarjamehua (ohje kotivinkki 14), viherherukasta on tulossa likööriä (ohje kotivinkki 14).
Kesäkurpitsasta olen tehnyt pikkelsiä ja keittoakin siitä tein (oli muuten hyvää).
Avomaankurkuista olen tehnyt sinappikurkkusalaattia,  Aasian kurkkuja (ohje kotivinkki 14) ja "tavallista" kurkkusäilykettä (kuva alhaalla keskellä, oikean puoleinen purkki).
Karviaisista tein täyteläistä marjahilloa (ohje kotivinkki 14) ja mansikoista ja vadelmista tein myös hilloa. Oli muuten monta hyvää ohjetta tuossa kotivinkissä, sitä lehteä on kyllä tässä talossa hyödynnetty.
Noita home made-pulloja ja - purkkeja löysin Claes Ohlsonilta.
Laitan tähän tuon "tavallisen" kurkkusäilykkeen ohjeen kun se on meidän (ja monen muun) lempparia. Onpahan täälläkin tallessa jos paperiresepti sattuu häviämään.

KURKKUSÄILYKE:
1 kg avomaan kurkkua
300 g sipulia
leikataan ohuiksi viipaleiksi ja ladotaan kerroksittain purkkiin, tilliä mausteeksi

liemi:
300 g sokeria
2 1/2 tl suolaa
2 1/2 dl etikkaa

lientä ei keitetä vaan kylmä liemi kaadetaan kurkkujen päälle. Annetaan tekeytyä n. viikko, sitten pitäs olla maut kohillaan. :)

Mukavaa alkusyksyä ( kai niin jo voi sanoa) !
terkuin
Irma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä Kammarissa ♥♥♥