lauantai 21. helmikuuta 2015

Käpypitsin opettelua ja nypläystä

Hei vaan pitkästä aikaa! Tauko venähtikin aika pitkäksi.
Käsitöitä on kyllä tullut tehtyä sitten viime elokuun aika paljonkin mutta kone meni rikki ja vei kuvat valmiista käsitöistä mennessään. Eihän mulla enää niitä käsitöitä läheskään kaikkia ole tallella, kun menivät mm. lahjoiksi. Mutta tässä jotain kuitenkin.
Viime syksynä oli Pirkan Opistossa käpypitsikurssi, kävin siellä vähän opettelemassa käpy- eli frivolité- eli sukkulapitsin tekoa. (rakkaalla lapsella on monta nimeä).
Tässä aikaansaannoksia, joita viitsii esitellä. "Myttyjä" tuli muutamia, ennenkuin homma alkoi sujua.
Käpypitsiä tehdään kävyllä tai neulalla (oikean puoleisen kirjan päällä). Noissa kirjoissa ei ollut neulalla tekemisestä ohjeita. Youtubesta löytyy hyvin opetusvideoita neulalla tekemiseen.  Nuo pöllöt, sydämet ja valkoiset korvikset olen tehnyt neulalla. Täältä löydät pöllö-korvisten tekovideon. Video on englanniksi mutta hyvin pysyy mukana kun pysäyttää välillä kuvaa. Käpypitsineuloja ei tahdo Suomesta löytyä, ostinkin niitä opettajalta, joka taasen oli tilannut niitä jostain ulkomailta. Eilen huomasin että Jatan Aittaan on tulossa neuloja (linkki nimessä), sieltä löytyy myös käpyjä.

Viime syksynä jatkoin myös nypläysharrastusta Pirkan Opistossa, kun saatiin iltakurssikin siitä.
Tämmöisen liinan olen saanut aikaiseksi, koko on n. 20cm x 20cm.
Sitten tämä neitokainenkin alkaa olla viimeistelyä vaille valmis.
Puuttuu vielä mantelikaulus, kääk, en ole ikinä nyplännyt mantelia. Täytyy ensin harjotella ennenkuin tuohon alkaa lisäillä. Kiinnitän työn noilla langanpäillä pellavakankaalle ja teen taulun...sitten joskus...

Toissa viikonloppuna oli kurssi metallilangalla nypläämisestä. Perusteet on aivan samat kuin langalla nypläämisessäkin. Mutta metallilanka ei tietenkään taivu ihan samoihin koukeroihin kuin lanka, joten mallit saa olla aika yksinkertaisia.
Näissä töissä olen käyttänyt puolilyöntiä. Metallilanka (tässä Efcon Kupf-silber) on 0,25mm vahvuista. Hopealangasta en ole uskaltanut vielä kokeilla, se on kuitenkin jonkun verran kalliimpaa kuin metallilanka.

Anteeksi kuvien huonohko laatu. En ole saanut vielä omaa konettani takaisin korjauksesta ja en viitsi tälle lainakoneelle ladata mitään kuvankäsittelyohjelmia.

Tähtimaton virkkausohjetta on kyselty.( Matothan tein omasta päästä ilman ohjeita, joku kuva netistä oli apunani.) Ajattelin, että virkkaisin uuden tähtimaton ja koittaisin samalla tehdä ohjetta.
Mutta huomasin kun koitin tässä virkata isoäidin neliöitä että jostain syystä virkkaaminen ei nyt luonnistu ollenkaan edes langasta, saati kuteesta. Käsi tulee todella kipeäksi. Neulominen (kohtuudella) onnistuu kyllä, siinä on jotenkin erilaiset liikeradat kuitenkin. Joten virkkaamisen saa nyt unohtaa joksikin aikaa, valitettavasti.

Loppukevennykseksi pari kissakuvaa.
Tlkku-neiti siinä silmät sirrillään... ja Rölli rellottaa...
Oikein lokoisaa viikonlopun jatkoa!
terkuin
Irma ♥

20 kommenttia:

 1. Wau! Toinen toistaan hienompia töitä olet tehnyt. Ihan henkeä pidätellen selasin kuviasi. Niin ihania, taitavia juttuja!

  VastaaPoista
 2. Ovatpa kyllä hienoja, ennen näistä kuullukkaan. Taitava olet :)

  VastaaPoista
 3. Mahtavia aikaansaannoksia ja niin kauniita !!

  VastaaPoista
 4. On tosi kauniita, äitini jäämistöä tässä viimekesänä tyhjättiin otin ison pussillisen nypläyslankoja.ja joku härpäke se on puuta ja kuuluu nypläykseen ja ihan muutama nypläyspalikkakin tuli mukaani..äitini nypläsi paljon mutta sitten altzhaimer vei senkin taidon unohduksiin ja valmiita äidin tekeleitä on minulla mm ylä ja alakappa kuuluisi keittöön, harmi kun niitä ei voi vaan käyttää kun ikkunat sellaiset ettei sovi.olohuoneesta ruokailutilaan on yhtä suurta ikkunarivistöä..olen ajatellut ne langat myydä mutta enpäs tiedä millaisia hintoja niistä pyytää..no kait se selviää kun alkaa tutkimaan netistä..
  ihailin suuresti sinun töitä niin herkkiä ja kauniita pitsiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja! Sinulla onkin siellä sitten ihanisa aarteita.

   Poista
 5. Voi jestas mitä ihanuuksia! Tuo käpypitsi näyttää ja kuulostaa sellaiselta, että olisi mukava kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi! Käpypitsin teko on kyllä mukavaa, itse tykästyin enemmän neulalla tekemiseen.

   Poista
 6. Oi mitä ihanuuksia nuo käpypitsiset työt ovatkaan.

  VastaaPoista
 7. Taas niin kauniita ja taidokkaasti tehtyjä käsitöitä! Ja Rölli on sitten niin mussukkainen että!

  VastaaPoista
 8. Ei ollut helppoa käpypitsin teko, vaikka ensin luulinkin niin :) meni langat sekaisin... Täytyy yrittää joskus uudelleen :)

  VastaaPoista
 9. Aivan ihania! Taitava olet. Luulen, että mun kärsivällisyydellä ei oppisi kumpaakaa menetelmää...

  VastaaPoista
 10. Kaunista ,nypläys on kiinnostuksen kohde, käpypitsi myös

  VastaaPoista
 11. Kiva löytää muitakin käpypitsiharrastajia. Minä saan kyllä siistimpää jälkeä sukkulalla kuin neulalla. Sieviä ja kauniita koruja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Nyt on käpypitsit jääneet vähän taka-alalle, mutta eiköhän sitä joskus taas niistäkin innostu.

   Poista

Kiitos käynnistä Kammarissa ♥♥♥